Kuntoutus

OMA VÄYLÄ-KUNTOUTUS

Tavoitteellista ja yksilöllistä kuntoutusta

Oma Väylä on nuorille 16–29 v. nepsyhenkilöille kohdennettua Kelan kustantamaa ja asiakkaalle maksutonta kuntoutusta. Oma Väylä kuntoutus on asiakkaan tavoitteiden ohjaamaa ja kuntoutuja saa tukea sekä yksilöllistä huomiointia. Kuntoutuksella saa apua niin arjen asioihin kuin opiskeluun, itsetuntoon ja ihmissuhteisiin. Kuntoutuksen aikana saa myös vertaistukea ryhmätoiminnoissa.

Me Tahoksella toteutamme Oma Väylä kuntoutusta valmentavalla ratkaisukeskeisellä työotteella yhteistyössä moniammatillisen tiimin kanssa.  Kuntoutusta toteutetaan esteettömässä toimipisteessämme, asiakkaan omassa toimintaympäristössä, koulussa tai työpaikalla. Osa tapaamisista voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä.

Oma Väylä on henkilöille, joilla on autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Aspergerin oireyhtymä), aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD). 

Lisäksi edellytetään, että tarvitset tukea

 • opintoihin
 • työelämään
 • sosiaalisten taitojen vahvistamiseen
 • arjenhallinnan taitojen kehittämiseen.

Lisäksi sinulla voi olla diagnosoitu jokin psykiatrinen häiriö, johon saat hoitoa terveydenhuollossa.

 • vahvistaa itsetuntoa
 • harjoittaa ja tukea vuorovaikutustaitoja
 • tukea opiskelu- ja työelämävalmiuksia 
 • antaa keinoja tunnistaa nepsydiagnoosin aiheuttamia oireita ja käyttäytymistä 
 • tarjota vertaistukea

Tahoksen Oma Väylä kuntoutus on ratkaisukeskeistä ja voimavaralähtöistä. Kuntoutuksen ajaksi saat oman lähityöntekijän, joka kulkee rinnallasi koko kuntoutuksen ajan. Lisäksi kuntoutukseen osallistuu moniammatillisen työryhmän muut jäsenet. Kuntoutuksen menetelminä käytetään neuropsykiatrista valmennusta, mindfullnesia, taidelähtöisiä- ja toiminnallisia menetelmiä sekä monipuolista elämyksellistä luontoyhteyttä. 

Kuntoutuspäätös tehdään vuodeksi kerrallaan. Kuntoutus voi kestää enintään kolme vuotta. Vuoden aikana henkilölle järjestetään 

 • 27 yksilöllistä tapaamista
 • 10 ryhmätapaamista 
 • 1–2 läheisten tapaamista
 • 3 seurantatapaamista 

Kuntoutuksessa työtä ohjaa asiakkaan asettamat yksilölliset tavoitteet kohti mahdollisimman itsenäistä asiakkaan näköistä elämää, opiskelua tai työtä. Kuntoutuksen aikana rakennamme yhdessä myös tarkoituksenmukaisen jatkopolun. Kuntoutus päättyy yhteisiin seurantatapaamisiin.

 1. Täytä ja tulosta hakemuslomake Harkinnanvarainen kuntoutus KU 132 (pdf)
 2. Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto B tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta ilmenee sairaus, suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet.
 3. Postita hakemus ja liitteet Kelaan osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Voit toimittaa liitteet myös verkossa Kelan asiointipalvelussa.
 4. Asiointipalvelussa näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat ratkaisusta myös kirjallisen päätöksen postitettuna kotiisi.
 5. Hakemuksesi tulee myös Tahokselle, josta Oma Väylän työntekijä ottaa sinuun yhteyttä kahden viikon kuluessa hakemuksen saavuttua.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuit tai tarvitset apua lomakkeen täyttämisessä. Meille saa tulla myös tutustumaan!

Yhdessä siirrämme esteitä unelmien tieltä!

 

Tuija puh. 045 204 1107, Kirsi puh. 050 593 8708, 

Yhteydenotot info@tahos.fiOta yhteyttä, niin keskustellaan tarpeistasi!​

Lähetä meille viesti tai soita asiantuntevalle tiimillemme.